Joakim Nätterqvist

Joakim Nätterqvist Skådespelare och håller i manus och regi när det gäller Tornerspel, och övriga överraskningar.

Bakgrund

Nätterqvist föddes i Gamla Uppsala. Han är son till ridsportarna Ted och Pia Levin Nätterqvist och växte upp på Flammabyggets ridgård utanför Laholm. Nätterqvis lärde sig rida vid fyra års ålder och tävlade i hoppning som barn och tonåring. Han är barnbarn till den svenska hoppryttaren och tränaren Dag Nätterqvist[1][2]

Som ung drogs han mer till idrottsvärlden, snarare än drama, inte bara tävlade i ridsporter, utan också i ishockey och fotboll. Efter att ha gått på flera mindre dramainstitut utexaminerades han från Stockholms dramatiska högskola i Stockholm 2001. Han fick snabbt en treårig sejour på Stockholms stadsteater, där han medverkade i bland annat Hamlet och A View from the Bridge. Han fick också chansen att arbeta med Lars Norén, som av många anses vara Sveriges mest framstående samtida dramatiker, på Nationalteaterkompaniet[3] i sin pjäs Terminal.

Han fick sin första ledande TV-roll i miniserien Stackars Tom från 2002. [4]

Arn: Tempelriddare

Nätterqvist har sedan dess gått vidare till tv och film. Han fick sitt stora genombrott 2007 när han medverkade i filmen Arn – The Knight Templar, dess uppföljare och tv-serien I sex delar. Nätterqvist spelade huvudrollen som korsriddaren Arn Magnusson. När stuntteamet insåg hur bra Nätterqvist kunde rida slutade det med att han gjorde sina egna hästtricks. Han drog också nytta av tidigare klasser i olympiska fäktning för flera tidigare teaterproduktioner, och hans allmänna intresse för fäktning (han var en speciell gäst och talare vid 2012 Swedish Competitive Fencing Convention). [7]

Nätterqvist utbildades i medeltida vapen och longbow bågskytte av Steve Ralphs, kostympansar och bågskyttecoach för Game of ThronesWrath of the Titans och Ridley Scotts Robin Hood.

Detta är det dyraste filmprojektet i svensk filmhistoria och spelades in på engelska och svenska, på plats i Sverige, Skottland och Marocko med en internationell rollbesättning. [6] Produktionen leddes av Svensk Filmindustri i samarbete med Film i VästTV4 (Sverige), Telepool (Tyskland), Danmarks Radio (Danmark), YLE (Finland) och TV 2 (Norge). [8]

Arn-projektet har visats på TV i många delar av världen. När det visades i Frankrike på Frankrike 4,[9] gick det upp mot Showtimes historiska drama Tudors, på NRJ12 i samma tidslucka, och betygsatt med ett högre antal tittare. [10]

 

Huskarlarna

Vi välkomnar Huskarlarna:

Huskarlarnas bakgrund.

Vi har tagit vårt namn från de vikingatida krigare som tjänstgjorde hos kungen eller någon storman. Senare under medeltiden kallades dessa krigare för Hirdmän. Dom var yrkeskrigare. Den tiden vi vill återskapa ligger i vikingatidens slut och faller mellan år 950ekr till 1067ekr (vi som överlevde slaget om Hastings, England 1066ekr.)

Vi bygger upp gruppen som en grupp hemvändande varjager (nordmän som rest österut). Som har rest  viking i österled, hos ruserna (de slaviska rikena i dagens Ryssland)och som varit väringar (legosoldater och livvakter) i Konstatinopel (nuvarande Istanbul, Turkiet). Nu är vi i kungen/stormannens tjänst här hemma i Svea. Enligt fynden i krigarnas hus på Birka så levde en grupp yrkeskrigare som hade mycket influenser från rusernas rike. Vi vill återskapa en sådan grupp. Detta är vår tolkning av det.

Alla i Huskarlarna är fria män.  Vi är ett vapenbrödraskap, och tillsammans står vi sköld vid sköld.  Våra ätter och vår ära är det som är viktigt. En broder viker aldrig ner sig. Och vi sviker inte varandra.  Däremot är vi inte främmade att vara väring åt någon, dvs. ta sold (vara legosoldat) och kämpa för den som betalar bäst.

Vi är en grupp som levnadsgör, tränar och visar upp vikingatida stridstekniker samt vikingatida levande och hantverk.
Vi består av ett antal personer som på ideell grund håller på med levande forntid.  

Vi åker tillsammans med andra vikingagrupper runt på historiska marknader och tillställningar och visar upp stridstekniker och vårt vikingaläger.  Där kan vi låta barnen prova på våra rustningar och vapen under kontrollerade former.

Bröderna Sköld från Talang

Vi välkomnar:

Bröderna Sköld som har medverkat i Talang Kanal TV4 som kommer att visa upp sina fantastiska kunskaper.

Fotografter till bilder på Bröderna Sköld är:

Emma Persson

Samuel Lässman

Stephan Andersson

Henrik Jensen

 

 

Ajfan med Lille Göbben

Vi Välkomnar:

Ajfan kommer från Arboga och är Jonglör, gycklare och en riktig narr. Här kommer han med sin Lille Göbben. Kanske världens snabbanste trähäst.